Angkor Wat Torso of Vishnu

Angkor Wat Torso of Vishnu, standing upright, wearing a pleated sampot, the border of the fabric forming a double anchor, with an ornamental belt around the hips, the body adorned with a wide necklace and a bracelet at the upper left arm. Several restorations. Mounted.

An Angkor Wat-style sandstone torso.

Cambodia. 12th century

Height 44.2 cm

Provenance:

Sotheby’s, New York, 1994, lot 104
Private collection, The Netherlands, acquired at Christie’s, Amsterdam, 3.11.1998, lot 140 (invoice available)

*Angkor Wat (អង្គរវត្ត, ‘Hoofdtempel’) is een tempelcomplex in Cambodja en het grootste religieuze monument ter wereld, met een oppervlakte van 162,6 hectare. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een hindoetempel voor het Khmer-rijk en transformeerde geleidelijk in een boeddhistische tempel tegen het einde van de twaalfde eeuw. Het werd gebouwd door de Khmerkoning Suryavarman II in de vroege twaalfde eeuw in Yaśodharapura (យសោធរបុរៈ tegenwoordig Angkor), de hoofdstad van het Khmer-rijk, als zijn staatstempel en uiteindelijke praalgraf. Angkor Wat was gewijd aan Vishnoe, waarmee gebroken werd met de Shaivistische traditie van eerdere koningen. Als enige tempel in de omgeving bleef het een belangrijk religieus centrum, dankzij de goede conservering. De tempel geldt als het hoogtepunt van de hoog klassieke stijl van Khmerarchitectuur. Het is een symbool van Cambodja geworden en staat op de nationale vlag. Het is ook de grootste toeristische trekpleister van het land.

Angkor Wat combineert twee hoofdelementen van Khmer-tempelarchitectuur: de tempelberg en de latere tempelgalerij. Het is ontworpen om de berg Meroe voor te stellen, het tehuis van de Devas in hindoeïstische mythologie: binnen een slotgracht en een 3,6 kilometer lange buitenmuur staan drie vierkante galerijen, elk hoger dan de vorige. In het centrum van de tempel staat een quincunx van vijf torens. In tegenstelling tot de meeste Angkor-tempels is Angkor Wat gericht naar het westen; academici zijn verdeeld over het belang hiervan. De tempel wordt gewaardeerd om de grandeur en harmonie van de architectuur, de uitgebreide bas-reliëfs en de vele Devata’s die de muren versieren.

De moderne naam Angkor Wat betekent “Tempelstad” of “Stad der Tempels” in Khmer; Angkor, wat “stad” of “hoofdstad” betekent, is een spreektalige vorm van van het woord Nokor (នគរ), wat van het Sanskriet woord nagara (Devanagari: नगर) komt. Wat is het Khmer woord voor “tempelgronden”, ook afgeleid uit het Sanskriet vāṭa (Devanagari: वाट), wat “omheining” betekent.

*Wikipedia

Complete the contact form below to request more information about: Angkor Wat Torso of Vishnu